Świetna włoska kuchnia
Chcesz smacznie zjeść? Spośród szerokich alternatyw, które proponuje kuchnia europejska na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe dania włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. Dobra restauracja włoska w Krakowie Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, gnocchi, piada oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film