Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (które są bardzo cenione na całym świecie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone z reguły z Polską. Wolno dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, specyficznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednak jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w zasadzie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film