Współcześnie alergie typu pokarmowego występują z większą częstotliwością niż wcześniej. Dobrze chociaż, że diagnostyka tego typu nietolerancji także stoi na wyższym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do podstawowych objawów, które mogą wywołać niepokój można zaliczyć: dolegliwości bólowe brzucha, brak apetytu, często występujące rozwolnienie, wymioty, a nawet zapalenie w okolicach jamy ustnej czy bóle migrenowe. W wyniku nietolerancji na gluten może występować też niedokrwistość wywołana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie trzeba, aby czekać na pojawienie się wymienionych dolegliwości. Mamy przecież możliwość wykonania właściwego testu. W oparciu wynik potrzebne mogą się stać modyfikacje sposobu odżywiania, a co z tym związane – również sposobu życia na co dzień. Z naszego menu musimy wyeliminować wiele rodzajów żywności. Niedozwolone są w szczególności: pokarmy zawierające ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko wyroby piekarnicze, lecz także różnego rodzaju napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o dokładnym przeglądaniu składów produktów przetworzonych. Konieczne jest też unikanie spożywania takich pokarmów, co do których nie mamy wiadomości w zakresie zawartości. Tak w wypadku żywności, jak i specyfików.
Więcej na temat niemowląt i nadwrażliwości na gluten znajdziesz na naszym blogu
Różnego rodzaju konserwanty niemal na pewno zawierają gluten. Nie warto się jednak smucić. Pozbawione glutenu pożywienie są aktualnie łatwo dostępne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale nawet w supermarketach. Ponad to sporo piekarnii ma w ofercie bezglutenowe rodzaje pieczywa. W jadłospisie korzystnie uwzględnić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki formie. Dietę uczulonego na gluten również można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet rezygnowanie z łakoci. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg większej uwagi w wybieraniu żywności oraz substancji leczniczych.