Nawóz jest umiarkowanym wydatkiem w ogólnych kosztach produkcji ponoszonych w sadownictwie. Jednakże niesprawne techniki stosowania nawozów zmniejszą efektywność ich wyeksploatowania przez drzewa. Zastosowanie pokaźniejszych dawek w celu wyrównania strat nie jest rozwiązaniem, albowiem nieefektywne stosowanie nawozów może też zakwaszać glebę, a w dłuższym okresie zatruwać wodę drenażową.
nawóz do owoców
Nawozy w sadownictwie – efektywność zastosowania
Długoterminową ripostą na profesjonalne użycie nawozów w sadach jest dobre przemyślenie strategii ich wykorzystywania, by upewnić się, że jest ona tak wydajna, jak to jedynie dopuszczalne – bezsprzecznie biorąc pod szczególną uwagę warunki oraz możliwości. W większości sadów nawóz podawany jest otwarcie do gleby, rozrzucony wzdłuż linii drzew lub też wprowadzany w ramach nawadniania.
Na ogół sadownicy wybierają nawóz na bazie rozwiązań uzyskanych z poprzednich lat. Bierze się też pod uwagę kwestię kosztów i rozpuszczalności w wodzie, jeśli wybrane nawozy w sadownictwie są poświęcone do fertygacji. Jednakże innym aspektem wielokrotnie pomijanym jest zdolność przeróżnych nawozów oraz czynników kalorycznych do przemieszczania się w glebie. Ta ich swoista mobilność ma prawo mieć ogromny wpływ na straty w kontekście wymywania, które są w stanie wynikać z nieodpowiednich technik stosowania nawozów i zarządzania nawadnianiem.
Sadownicy muszą więc być świadomi rozpuszczalności nawozów w wodzie pamiętając niemniej jednak, iż zdolność nawozu do rozpuszczenia w wodzie nie zawsze jest jedynym porządnym wskaźnikiem możliwości przemieszczania się nawozu lub też jego składników w glebie.