arabica czy robusta?

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i wykorzystywali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, by zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych towarów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obszernego trudu. gdzie szukać dobrej kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także odpowiedniego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film